Art

Tate Modern Case Study

The initial plan for the Tate modern was abandoned for a design that was meant to be modern and have the ability to meet the needs of clients. Therefore, combined effort of design team and client was devised as appropriate approach to the building. Mace played a role of negotiating the project management, which was critical in providing buildability and detailed construction advice. Tate modern project incorporated three underground oil tank and live switch station among many others (Grubiak, 2008). The expansion of the Tate modern project was deemed important because previously the building used to be congested but with the new design, the building is spacious enough since it accommodates millions of people. The building creates a more welcoming environment with several facilities (Herzog and de Meuron, 2005). Some of the facilities found in the Tate modern include concourses, terraces and cafes as well as learning institutions among many others. The building is expected to allow deeper engagement among different people with different needs such as practice based learning, workshops, participation, private study, discussion and interpretation of art. Herzog and de Meuron (2005) argue that the Tate modern building plays a very important role in the economy since it hosts various business activities that generate a lot of income, which boost the economy of the city and the country. Besides, the revenue generated from tourists that visit the facility is a lot of money. Tate modern is therefore considered by very many people to be a typical example of both economic and social renewal in the world. According to Herzog and de Meuron (2005), turning the Bankside of a power station into a gallery of modern art was uncertain architecturally. The proposal to have Tate developed into its current state could not fit either traditionists or modernist thereby drawing reactions from both camps. The structure, which is the power station, was initially designed and built in a manner to keep people out but after giving it a modern architectural touch, Tate welcomes people, while retaining both its dignity and weight (Blyth and Worthington, 2010).

Back To Top